Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 16:13

Δημήτρης Πτωχός: «Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη αλλά η κάλπη τώρα είναι άδεια. Αισιοδοξούμε πολύ για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου» – Συνέντευξη στην ΕΡΤ Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Πετύχαμε μία πολύ μεγάλη νίκη την προηγούμενη Κυριακή και ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο γύρο. Θα δώσουμε τον αγώνα μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Πτωχός. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, μιλώντας για το πρόγραμμά του, που έχει ως κεντρικό στόχο «η Πελοπόννησος να έχει ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν εδώ».

Αρχικά, ο Δημήτρης Πτωχός κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο τον ανέδειξε καθαρά πρώτο, με ποσοστό που ξεπερνά το 42,5%. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «πετύχαμε μία πολύ μεγάλη νίκη την προηγούμενη Κυριακή», ωστόσο συμπλήρωσε ότι η δεύτερη Κυριακή «είναι μία άδεια κάλπη. Ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο γύρο. Θα δώσουμε τον αγώνα μας, συνεχίζουμε τις περιοδείες μας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, εξακολουθούμε να συναντάμε πολίτες, συζητάμε μαζί τους, εξηγούμε το πρόγραμμά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της Κυριακής».

Σχετικά με τον συνδυασμό του και τους στόχους που έχουν θέσει, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» ανέφερε ότι «είμαστε μια νέα ομάδα, που έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα, έναν ξεκάθαρο στόχο για την Πελοπόννησο. Θέλουμε να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο σε όλους τους τομείς. Έχουμε ένα πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, με σύγχρονη τεχνογνωσία και μία διαφορετική προσέγγιση στη διοίκηση, πολύ πιο ανοιχτή, πολύ πιο συμμετοχικήδιαδραστική». Όπως εξήγησε, «ό,τι κάνουμε με τους πολίτες και με τους φορείς τώρα θέλουμε να το κάνουμε και στη συνέχεια. Πάντα με άξονα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, πολύ μακριά από πολιτικές του χτες και πολύ μακριά από την τοξικότητα».

Αναλύοντας περαιτέρω το σχέδιό του, σημείωσε ότι «πρώτα από όλα θέλουμε να βάλουμε την Πελοπόννησο σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Έχουμε ένα πολύ καλά μελετημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ξέρουμε από που θα αρχίσουμε και που θα τελειώσουμε. Πρέπει η Πελοπόννησος να έχει ανάπτυξη, πρέπει να δημιουργήσει νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για να μπορέσουν οι νέοι να μείνουν εδώ. Πρέπει να ανατρέψουμε την τάση που υπάρχει στο δημογραφικό μας, με αύξηση της ηλικίας και με μείωση του πληθυσμού της Πελοποννήσου».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Δημήτρης Πτωχός τόνισε ότι «πρέπει να γίνουμε φιλικοί και ελκυστικοί σε νέες επενδύσεις, πρέπει να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες επενδύσεις». Όπως εξήγησε, «αυτό μπορεί να γίνει με κατάρτιση, με καλές πρακτικές από το εξωτερικό, με διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε συνέργειες και προστιθέμενη αξία, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που έχουμε».

Ειδικότερα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «να δημιουργήσουμε συνεργεία σε αυτούς τους τομείς, πρέπει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, πρέπει ο τουρισμός μας να γίνει θεματικός, πρέπει να επεκταθεί σε 12 μήνες να μην είναι μόνο τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού. Πρέπει ο πρωτογενής τομέας να δημιουργήσει τον πλούτο που μας αναλογεί, καθώς η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη, αλλά αυτό δε αποτυπώνεται στο πλούτο το οποίο παράγουν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο για να το αξιοποιήσουμε».

Περαιτέρω, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδωσε έμφαση στην ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Περιφέρεια, αναφέροντας ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορα μία σειρά από πράγματα που αφορούν κυρίως την οργάνωση και τη λειτουργία της Περιφέρειας. Μιλάμε για υπηρεσίες, μιλάμε για διαδικασίες, οι οποίες είναι αδειοδοτικές, οι διαδικασίες στις οποίες έρχεται σε επαφή ο πολίτης. Πρέπει να απλοποιηθούν, πρέπει να ψηφιοποιηθούν, πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορες και πολύ πιο αποτελεσματικές». Όπως εξήγησε, «έχω ασχοληθεί προσωπικά με αυτό τον τομέα στο παρελθόν, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε γρήγορα. Το δεύτερο πράγμα είναι να επικαιροποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός. Αυτό  πρέπει να να γίνει σε συνεργασία τόσο με την κεντρική κυβέρνηση όσο και με τους Δήμους».

Όσον αφορά στις υποδομές, ο Δημήτρης Πτωχός επισήμανε την ανάγκη «να εκσυγχρονίσουμε όλες τις υποδομές μας, με μεγάλη έμφαση στο οδικό δίκτυο, στη διαχείριση των φυσικών πόρων και κυρίως το νερό. Το τονίζω αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η διαχείριση του νερού, τόσο για λόγους αρδευτικούς όσο και για λόγους ύδρευσης, όπως επίσης και να επαναδιαστασιολογήσουμε σου με και να αξιολογήσουμε υποδομές που άπτονται του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας».

Σχετικά με τους πόρους και τη λειτουργία της Περιφέρειας, ανέλυσε ότι «η Περιφέρεια έχει μία σειρά από χρηματοδοτικές γραμμές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και ανέλυσε τη σπουδαιότητα «να υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια, στον Α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και στην κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχουν πίσω – μπρος σε έργα που πρέπει να γίνουν και κυρίως στη διεκδίκηση των έργων και των πόρων».

Στο ίδιο πλαίσιο, επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης για τους δήμους που γύρω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Ο Δημήτρης Πτωχός ξεκαθάρισε ότι «οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν πολύ γρήγορα και εκεί το πρόγραμμά μας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Όλα αυτά θα γίνουν με στόχο όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων και των κονδυλίων, αλλά και την προστιθέμενη αξία στην περιοχή». Όπως εξήγησε, «πρέπει να μετράμε κάθε χρόνο πώς πιάνουν τόπο τα χρήματα και οι επενδύσεις οι οποίες κάνουμε, προκειμένου να μπορούμε να επανασχεδιάζουμε τυχόν αστοχίες και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι «δεν θα είμαστε μία Περιφερειακή αρχή που θα μετράει τα αποτελέσματα της με μόνο δείκτη την απορροφητικότητα. Κατά την άποψή μου χρειαζόμαστε και άλλους δείκτες οι οποίοι είναι πολύ πιο σημαντικοί».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ισχυρισμό του ανθυποψηφίου του περί ανεξαρτησίας του αντίπαλου συνδυασμού, ο Δημήτρης Πτωχός απάντησε ότι «όλη η ομάδα που έχουμε είναι πολυσυλλεκτική. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν το δικό τους προσωπικό αποτύπωμα στις κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται, προέρχονται από πάρα πολλούς πολιτικούς χώρους, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλο πάθος, είναι δημιουργικοί και έχουν μεγάλη διάθεση να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και με την περιφέρεια». Ξεκαθάρισε, δε, ότι «εμείς είμαστε εδώ για να προασπιστούμε τα συμφέροντα της Περιφέρειας και να την πάμε όσο πιο μπροστά μπορούμε. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους – και με την κεντρική Κυβέρνηση και με τους Δήμους, αλλά είμαστε εδώ κυρίως για να διεκδικήσουμε όλα όσα χρειάζεται η Περιφέρεια προκειμένου να δημιουργήσουμε όφελος και προστιθέμενη αξία για όλες και για όλους».

Διαβάστηκε 254 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.